niedziela, 14 października 2012

Festiwal Owoców Morza (Louisiana Seafood Festival)

Rozpisujemy się o innych rzeczach, a jakoś nie było okazji wiele napisać o największej tutejszej atrakcji jaką jest jedzenie. W ten weekend obok Festiwalu Bluesowego (Crescent City Blues & BBQ Festival), Festiwalu Filmowego (New Orleans Film Festival) w mieście odbywa się także Festiwal Owoców Morza (Louisiana Seafood Festival), natrafia się więc dobra okazja, aby napisać coś o tutejszej kuchni. 
 
Ten trzydniowy, coroczny festiwal daje możliwość skosztowania świeżych i smakowitych darów z wód Zatoki Meksykańskiej, a także z okolicznych mokradeł. W rytmach lokalnej muzyki, można cieszyć się smakołykami przygotowanymi przez szefów kuchni z najlepszych nowoorleańskich restauracji.  Oczywiście pośród owoców morza nie mogło zabraknąć ryb i krabów.



Czy pamiętacie Forresta Gumpa i to, jak dorobił się swojego majątku ? ... Poławiając krewetki u wybrzeży Luizjany. 
Krewetki są tutejszym przysmakiem, można je dostać świeże na okrągły rok, zmienia się tylko ich gatunek w zależności od pory roku. Obecnie jest sezon na najbardziej popularne białe krewetki o dość pokaźnych rozmiarach (jak na krewetki). Krewetki występują w wodach całego świata. Kilka gatunków żyje nawet w Bałtyku, ale tylko te z Zatoki Meksykańskiej osiągają rozmiary na tyle pokaźne, aby wylądować na talerzach. Serwowane są one na wiele sposobów, najpopularniejsze to te gotowane na parze z dodatkiem lokalnych przypraw i podawane z sosem koktajlowym (taka mieszkanka keczupu i chrzanu). Podczas przygotowywania krewetki nabierają lekko pomarańczowego koloru.

 
Ale to nie jedyny sposób na serwowanie krewetek, poniżej odpowiednio: grillowane krewetki zawinięte w boczek, biała fasolka z krewetkami, kanapka (po-boy) ze smażonymi na głębokim tłuszczu krewetkami, krewetki w sosie grillowym (BBQ), remulada z krewetkami oraz sałatka z krewetek.

 
Do przysmaków z okolicznych mokradeł możemy zaliczyć raki oraz aligatory. Poniżej potrawka z raków ze szpinakiem, serwowana w chlebie i nachos z rakami, a dalej swojsko wyglądające kiełbaski z aligatora.


Spośród wielu innych serwowanych dań poniżej prezentujemy wędzone ostrygi, krewetki, mielonego z kraba z białą surówką (crab cake) i kanapkę (po-boy) ze smażonymi ostrygami. 

 
  
Mam nadzieję, że pociekła ślinka. Jeśli tak to zapraszamy na południową kuchnię.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz