Rozpisujemy
się o innych rzeczach, a jakoś nie było okazji wiele napisać o największej tutejszej atrakcji jaką jest jedzenie. W ten weekend
obok Festiwalu Bluesowego (Crescent City Blues & BBQ Festival),
Festiwalu Filmowego (New Orleans Film Festival) w mieście odbywa się
także Festiwal Owoców Morza (Louisiana Seafood Festival), natrafia
się więc dobra okazja, aby napisać coś o tutejszej kuchni.
Ten
trzydniowy, coroczny festiwal daje możliwość skosztowania świeżych
i smakowitych darów z wód Zatoki Meksykańskiej, a także z okolicznych mokradeł. W
rytmach lokalnej muzyki, można cieszyć się smakołykami przygotowanymi
przez szefów kuchni z najlepszych nowoorleańskich restauracji. Oczywiście
pośród owoców morza nie mogło zabraknąć ryb i krabów.
Czy
pamiętacie Forresta Gumpa i to, jak dorobił się swojego majątku ? ...
Poławiając krewetki u wybrzeży Luizjany.
Krewetki są tutejszym
przysmakiem, można je dostać świeże na okrągły rok, zmienia się
tylko ich gatunek w zależności od pory roku. Obecnie jest sezon na
najbardziej popularne białe krewetki o dość pokaźnych rozmiarach
(jak na krewetki). Krewetki
występują w wodach całego świata. Kilka gatunków żyje nawet w
Bałtyku, ale tylko te z Zatoki Meksykańskiej osiągają rozmiary na
tyle pokaźne, aby wylądować na talerzach. Serwowane są one na wiele
sposobów, najpopularniejsze to te gotowane na parze z dodatkiem
lokalnych przypraw i podawane z sosem
koktajlowym (taka mieszkanka keczupu i chrzanu). Podczas przygotowywania krewetki nabierają lekko pomarańczowego koloru.
Ale to nie jedyny sposób na
serwowanie krewetek, poniżej odpowiednio: grillowane krewetki
zawinięte w boczek, biała fasolka z krewetkami, kanapka (po-boy) ze
smażonymi na głębokim tłuszczu krewetkami, krewetki w sosie
grillowym (BBQ), remulada z krewetkami oraz sałatka z krewetek.
Do
przysmaków z okolicznych mokradeł możemy zaliczyć raki oraz aligatory. Poniżej potrawka z raków ze szpinakiem, serwowana w
chlebie i nachos z rakami, a dalej swojsko wyglądające kiełbaski z
aligatora.
Spośród wielu innych serwowanych dań poniżej prezentujemy wędzone ostrygi, krewetki, mielonego z kraba z białą surówką (crab cake) i kanapkę (po-boy) ze smażonymi ostrygami.
Mam
nadzieję, że pociekła ślinka. Jeśli tak to zapraszamy na
południową kuchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz